naslouchat

Moudrost přijde

Týden čtyřicet tři: Naslouchání Božímu hlasu

Začátkem tohoto týdne jsme se s komunitou CAC podělili o zprávu, že zemřela naše milovaná učitelka Dr. Barbara Holmesová. Jak s hlubokým zármutkemvyjádřil výkonný ředitel CAC Michael Poffenberger, „ztratili jsme velikána naší komunity“. „Dr. B.“, jak ji mnozí nazývali, se nyní stala duchovním vůdcem. Ve videoseriálu Moudrost v době krize nám Dr. B. připomíná, že můžeme čerpat z moudrosti našich duchovních předků, která je vodítkem pro naše jednání:

jsme vůči generaci zodpovědní -nejsme sami

Ježíš, Mohamed, Buddha a další – jejich příběhy o odporu, přežití a víře nás inspirují a vedou. Musíme vědět, že nejsme sami. Navzdory soustředěnému společenskému úsilí přesvědčit nás, že jsme radikálními jedinci, že naše heslo by mělo znít „já si vezmu své, ty si vezmi své“, hluboce komunitní duch vzniká, když to nejméně čekáme a když to nejvíce potřebujeme. Podle spisovatele Jamese Baldwina jsme společenstvím svědků, kteří mají zodpovědnost za další generace. Říká: „Nic není pevné navěky a navždy a navždy, není to pevné; země se stále pohybuje, světlo se stále mění, moře nepřestává drtit skály. Generace se nepřestávají rodit a my jsme vůči nim zodpovědní, protože jsme jedinými svědky, které mají.“ [1]

A máme si vzájemně pomáhat

Vizionáři, proroci i Ježíš nás tedy varovali, že tato cesta, na kterou se vydáváme, bude provázena problémy. V tomto životě budete mít potíže. To, jak se s těmito potížemi vypořádáme, je naším svědectvím budoucím generacím. Starý řád odchází. Nový řád je na cestě a my nemáme moc zastavit nebo zpomalit přechody, které nás potkají, ale můžeme je prožít a vzájemně si pomáhat…..

Slyšet a naslouchat hlasu Božího Ducha

O moudrosti, na které nyní záleží, chci říci, že tato moudrost často vychází z rozlišování Božího Ducha uprostřed nás. Slyšet a naslouchat hlasu Božího Ducha je v těžkých dobách velmi důležité. Někdy je však při všech našich mediálních rozptýleních a naší vlastní nudě obtížné slyšet hlas Stvořitele.

Duch se nepohybuje podle našeho příkazu

 Proto vám chci navrhnout, že pokud doufáte, že uslyšíte za hranicemi této říše do té další, nezapomeňte, že klíčem je novost. Stvořitel nepřichází tak, jak očekáváme. Duch se nepohybuje podle našeho příkazu. Když očekáváme božský zásah jedním způsobem, obvykle přichází jiným. Očekáváme krále bojovníka, který dá věci do pořádku, Bůh pošle dítě v jeslích. Očekáváme, že křivdy budou potrestány, Bůh rozšiřuje milost a slitování na všechny.

Bůh je v šepotu srdce a v lásce k bližnímu

Přečtěte si 1. Královskou 19,11: „Hospodin řekl: ‚Vyjdi a postav se na hoře před Hospodinem, neboť Hospodin se chystá projít. Tehdy se zvedl veliký a silný vítr, který roztrhal hory a roztříštil skály, ale Hospodin v tom větru nebyl. Po větru nastalo zemětřesení, ale Hospodin v zemětřesení nebyl“. Kde je tedy Božský uprostřed krize? Domnívám se, že Bůh je v šepotu srdce a v lásce k bližnímu. Radujte se, milovaní, nejste sami.

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

[1] James Baldwin, “Nothing Personal,” in Collected Essays (New York: Library of America, 1998), 706. 

Adapted from Barbara Holmes, “Ancestral Wisdom, Community Wisdom, and Discernment of the Spirit,” Wisdom in Times of Crisis, May 6, 2020, Center for Action and Contemplation, YouTube video, 8:06. 

Image credit and inspiration: Kuo-Chiao Lin, After Work (detail), 2017, photo, Taiwan, UnsplashClick here to enlarge image. When we are listening we stop, be still and quiet, because we don’t want to miss the voice that is speaking. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *