naslouchat

Živá přítomnost, osvobozující cesta

Týden čtyřicet tři: Naslouchání Božímu hlasu

Rabín Nahum Ward-Lev popisuje, jak starověcí proroci naslouchali osvobozujícímu Božímu slovu:

Proroci v Božím jménu nabízeli mnohem širší diskurz

Prorocké svědectví bylo v jádru způsobem naslouchání, naslouchání mimo tehdejší společenské normy, naslouchání osvobozujícímu Božímu slovu. Proroci nabádali lid, aby naslouchal Božímu slovu, protože řeč krále, knížat a bohatých statkářů byla příliš úzká a omezovala se na zájmy těchto elit. Tento rozhovor nezahrnoval hlasy trpícího lidu. Proroci v Božím jménu nabízeli mnohem širší diskurz, rozhovor, který naslouchal potřebám chudých a znevýhodněných a zabýval se jimi…..

naslouchali hlasu alternativní možnosti, hlasu Božímu

Tradice prorockého naslouchání je živá i dnes, aby inspirovala lidi k naslouchání nad rámec zavedeného rozhovoru. Prorocká tradice nás vybízí, abychom naslouchali zejména volání těch, kdo trpí, a naslouchali hlasu alternativní možnosti, hlasu Božímu.

Ward-Lev se s námi dělí o to, že živá Boží přítomnost nás volá i dnes:

Dobré naslouchání našemu vnitřnímu životu

Živá přítomnost promlouvá také v našich životech, beze slov nás volá do života a povzbuzuje nás, abychom rostli nad rámec našich současných omezení. Tato přítomnost do nás vdechuje touhy a vize toho, kým bychom se mohli stát. Naslouchání Božímu slovu znamená otevřít se často beze slov řeči této Přítomnosti a umožnit transcendentnu, aby se nás dotklo, inspirovalo nás, vybídlo nás k překonání hranic a k dalšímu kroku v našem životě. Dobré naslouchání našemu vnitřnímu životu – myšlenkám, sklonům, představám a emocím, které se v nás objevují – je důležitou praxí na cestě osvobození. Naslouchání je nezbytné ve vztahu k Živé přítomnosti a ve vzájemném vztahu s lidmi…..

Naslouchám s vnímavým srdcem?

V mém životě je naslouchání hlavní duchovní praxí. Po celý den se snažím naslouchat. Zjišťuji, že někdy slyším slova, ale nepřenesu svou plnou pozornost na naslouchání. Mluví ke mně přítel; naslouchám s klidnou myslí? Vidím krásu růží ve své zahradě. Naslouchám vnitřně, věnuji chvíli tomu, abych si všiml, jak na mě krása růží působí? Slyším, jak přistěhovalkyně bez dokladů v mé komunitě popisuje, jak její rodina žije ve strachu. Naslouchám s vnímavým srdcem? Čtu v novinách článek o závislosti na heroinu v našem státě. Naslouchám? Studuji úryvek z Písma. Všímám si detailů v této pasáži? Věnuju čas a pozornost tomu, abych si všiml, co ve mně text může vyvolat?…

Hluboké naslouchání zpochybňuje náš vnitřní status quo

Naslouchání je základní praxí na cestě osvobození. Hluboké naslouchání zpochybňuje náš vnitřní status quo a vystavuje nás novým možnostem. Svět je plný možností uzdravení a celistvosti, pohody a radosti. Stejně jako bibličtí proroci a současní lidé, kteří žijí v jejich linii, jsme i my všichni na cestě osvobození povoláni naslouchat, učit se a poté jednat, abychom světu přinesli plodnější budoucnost.

Tuto meditaci si můžete přečíst na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

Nahum Ward-Lev, The Liberating Path of the Hebrew Prophets: Then and Now (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2019), 133, 134, 135–136.   

Image credit and inspiration: Kuo-Chiao Lin, After Work (detail), 2017, photo, Taiwan, UnsplashClick here to enlarge image. When we are listening we stop, be still and quiet, because we don’t want to miss the voice that is speaking. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *