naslouchat

Rozpoznávání Boží vůle

Týden čtyřicet tři: Naslouchání Božímu hlasu

Prosíme, abyste byli naplněni poznáním Boží vůle ve vší duchovní moudrosti a porozumění, abyste mohli vést život hodný Pána.-Koloským 1,9-10

Podle otce Richarda kontemplace kultivuje schopnost rozlišovat správné jednání:

rozlišovat mezi Bohem a námi

Nejdříve však musíme odstranit svou připoutanost k vlastní vůli, abychom dokázali rozpoznat rozdíl mezi oběma vůlemi. V dějinách bylo mnoho lidí, kteří dělali hrozné věci, přesvědčeno, že konají Boží vůli. Proto musíme najít nástroj, který nám umožní rozlišovat mezi Bohem a námi. Pavel tento dar nazývá rozlišováním duchů. Musíme se naučit, kdy působí náš vlastní duch a kdy Duch Boží.

spojit kontemplativce a aktivisty

Nejpřesvědčivější sociální aktivisté v naší zemi byli a jsou lidé modlitby, jako Dorothy Dayová, Martin Luther King mladší, sestra Simone Campbellová, John Dear a Jim Wallis. Je důležité, abychom v církvi a ve světě spojili kontemplativce a aktivisty, protože ani jedna skupina není věrohodná bez druhé. Ježíš odešel na čtyřicet dní na poušť; teprve poté začal hlásat Boží vládu a uzdravovat nemocné. A po cestě neustále připomínal svým učedníkům, aby se stáhli a odpočívali na tichých, klidných místech (viz Mk 6,31).

cesta sebeodevzdání a odpuštění

Tímto stažením a prázdnotou takříkajíc obděláváme úrodnou půdu, kde můžeme být vnímaví pro semeno Božího slova. Nevěřím, že Ježíš nám sklizeň vysype do klína. Spíše nám ukazuje proces růstu. Ukazuje nám způsob, jak se můžeme naučit naslouchat Bohu, cestu sebeodevzdání a odpuštění. Věří, že jeho následovníci se při praktikování této cesty modlitby naučí slyšet pravdu stále jasněji. Velká pravda bude vždy ležet mimo nás. Velká Boží pravda nikdy nebude základem malého světa. To znamená, že křesťanský život musí být neustálou cestou tam a zpět mezi radikální cestou dovnitř a radikální cestou ven. [1]

Nizozemský kněz a spisovatel Henri Nouwen (1932-1996) považuje rozlišování za dar, který pochází z naší blízkosti s Bohem:

snažit se žít v Duchu

Pro rozlišování nevidím jinou cestu než život v Duchu, život v neustálé modlitbě a kontemplaci, život v hlubokém společenství s Božím Duchem. Takový život v nás pomalu rozvíjí vnitřní citlivost, která nám umožní rozlišovat mezi zákonem těla [ega] a zákonem Ducha [duše]. Jistě se budeme neustále dopouštět chyb a málokdy budeme mít čisté srdce potřebné k tomu, abychom se vždy rozhodovali správně. Když se však budeme neustále snažit žít v Duchu, budeme alespoň ochotni ve vší pokoře vyznat svou slabost a omezenost a důvěřovat tomu, kdo je větší než naše srdce. [2]

Tuto meditaci si můžete přečíst na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

[1] Adapted from Richard Rohr, Essential Teachings on Love, selected by Joelle Chase and Judy Traeger (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2018), 142–143.  

[2] Henri J. M. Nouwen with Michael J. Christensen and Rebecca J. Laird, Discernment: Reading the Signs of Daily Life (San Francisco, CA: HarperOne, 2013), 170. 

Image credit and inspiration: Kuo-Chiao Lin, After Work (detail), 2017, photo, Taiwan, UnsplashClick here to enlarge image. When we are listening we stop, be still and quiet, because we don’t want to miss the voice that is speaking. 

1 thought on “Rozpoznávání Boží vůle

  1. Díky za tuto nabídku k zamyšlení. Pavla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *