naslouchat

Povolán k lásce

Týden čtyřicet tři: Naslouchání Božímu hlasu

Duchovní vůdkyně Ruth Haley Bartonová se s námi podělí o to, jak nám ignaciánská praxe rozlišování pomáhá rozpoznat Boží vedení v našich životech:

Rozlišování pozornosti vůči Bohu

Zvyk rozlišování je kvalita pozornosti vůči Bohu, která je tak důvěrná, že si časem vytvoříme intuitivní smysl pro Boží srdce a záměr v každém daném okamžiku. Poznáme Boží hlas – jeho tón, kvalitu a obsah – stejně jako poznáme hlas člověka, kterého dobře známe. Jsme schopni pochopit odpovědi na několik klíčových otázek: Kdo je pro mě v daném okamžiku Bůh? Kde Bůh působí, pokračuje v rozvíjení [Boží] lásky a vykoupení? Kým jsem v odpovědi na tuto otázku nejautentičtěji? Je to způsob, jak se dívat na celý život s cílem vnímat pohyb Božího Ducha a odevzdat se mu…..

Pochybnosti a obtíže

Pro mnohé z nás je však poznání Boží vůle tématem plným pochybností a obtíží. Ptáme se, zda je skutečně možné poznat Boží vůli. Opravdu důvěřuji [Bohu], že pro mě udělá to nejlepší? Jak poznám, zda jsem „rozpoznal“ Boží vůli, nebo zda je to jen dobrý způsob, jak si zdůvodnit, co chci? Jak mám pochopit ty chvíle, kdy jsem si myslel, že jsem Boží vůli porozuměl, ale nakonec to dopadlo špatně? Poprvé bylo dost těžké důvěřovat Bohu.

Jak mohu Bohu důvěřovat znovu?

Barton píše, že autentický proces rozlišování identifikuje lásku jako naše hlavní poslání:

Pro křesťana se rozhodnutí, která činíme, vždy týkají lásky a toho, která volba nám umožňuje pokračovat v následování Boha v lásce. Mohou existovat i další faktory, které je třeba zvážit, ale nejhlubší otázkou pro nás jako křesťanské lidi je:

K čemu nás v této situaci vyzývá láska? Co by udělala láska?

Proč si tuto otázku tak zřídkakdy klademe vzhledem k volbám, před kterými stojíme? Co nás v různých situacích, v nichž se snažíme rozpoznat Boží vůli, od lásky odvádí? Neznám vaše odpovědi na tuto otázku, ale mohu vám říci několik svých. Za prvé, láska je někdy velmi nepříjemná. Málokdy je účinná…. Navíc láska je výzvou pro mou sebestřednost a někdy ode mě vyžaduje, abych ze sebe dával víc, než chci. Někdy láska bolí, nebo mě přinejmenším činí zranitelnou. Po celou dobu je láska riskantní a nejsou v ní žádné záruky.

Láska je nejhlubším posláním

A přesto je láska nejhlubším posláním křesťanského života, měřítkem, podle kterého se poměřuje vše v našem životě….. Každý rozhodovací proces, který si neklade otázku lásky, se míjí se smyslem křesťanské praxe rozlišování. Rozlišování nás má vést stále hlouběji do srdce Boží vůle: abychom Boha vášnivě následovali v lásce – i kdyby nás to mělo dovést až na kříž.

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

Ruth Haley Barton, Sacred Rhythms: Arranging Our Lives for Spiritual Transformation (Downers Grove, IL: IVP Books, 2006), 111, 116, 117–118. 

Image credit and inspiration: Kuo-Chiao Lin, After Work (detail), 2017, photo, Taiwan, UnsplashClick here to enlarge image. When we are listening we stop, be still and quiet, because we don’t want to miss the voice that is speaking. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *