Harmonie stvoření

Týden čtyřicátý druhý: Stvořitel a stvoření

Člen přidružené fakulty CAC Rev. Randy Woodley vypráví biblický příběh stvoření jako model harmonie

Harmonický vesmír

[V] Genesis 1 a 2 Bůh stvořil všechno a nazývá to nejen dobrým, ale „opravdu dobrým“ (hebrejsky tov ma-ov). Každý tvor a každý živý systém je vynikající, ve správném řádu a takový, jaký má být: ztělesňuje šalom. Popis stvoření v knize Genesis záměrně ukazuje, že Stvořitel si dává na čas, aby tento harmonický vesmír vytvořil.

Bůh tvoří postupně

Bůh začíná práci s nebeskou vodou, vesmírem a oblohou a poté vytváří pozemské vody a zemi, včetně rostlin, stromů a plodů. Poté Bůh sleduje, jak semena těchto rostlin plodí. Poté Stvořitel uvádí nebeské a pozemské do rytmu a rovnováhy jako noc a den; jako léto, podzim, zimu a jaro; a jako měsíce a roky. Vody se pak naplní rybami a obloha ptáky, kteří se všichni rozmnožují. Nakonec, poté co Stvořitel uvedl v život zvířata, promlouvá k lidem, mužům i ženám. 

vše existuje ve vzájemně závislých vztazích.

Z tohoto vyprávění v Genesis je cítit, že Stvořitel měl radost ze stvoření světa. Dílo stvoření nebylo ani zbrklé, ani uspěchané, ale promyšlené a rozvržené do delšího časového úseku, aby Stvořitel získal maximální potěšení. Na rozdíl od většiny západních kapitalistických způsobů průmyslového tvoření je Boží stvořitelská práce pomalá a klidná. Je také pozoruhodně rozmanitá, na rozdíl od homogenity dnešních systémů masové výroby. Každá část stvoření je diferencovaná, jedinečná a plodná, množí se podle svého druhu. A přesto je každá část bez celku neúplná; vše existuje ve vzájemně závislých vztazích.

Vše je v rovnováze

Nebeské bytosti regulují rovnováhu pozemských bytostí. Noc nutí celé stvoření k odpočinku, protože přináší osvěžující chlad. Den poskytuje nový život a příležitosti jako teplo pro rostliny, zvířata i lidi. Měsíc reguluje vodu. Slunce reguluje roční období. Roční období regulují roční činnosti. Vše je v harmonii, v rovnováze mezi sebou i se Stvořitelem. Je to obraz stvoření ve společenství, obraz, v němž se po divácích žádá, aby viděli krásu i symetrii mnoha částí ve vztahu k celku. [1]  

Randy Woodley a jeho žena Edith nabízejí slovo pro tuto harmonii, která se nachází ve stvoření: 

Cesta harmonie

V jazyce Čerokíjů se tento pojem pohody často nazývá Eloheh (vyslovuje se ay-luh-HAY). Čerokézský význam pojmu well-being je hluboký a zvučný a je těžké ho zachytit v angličtině. Eloheh znamená „blahobyt“, to ano, ale znamená mnohem víc. Eloheh – to, čemu některé tradice říkají Cesta harmonie – popisuje stav bytí, kdy je vše tak, jak má být, nebo jak bylo stvořeno, aby bylo. Eloheh znamená, že lidé žijí v míru, nikoli ve válce, že je o Zemi pečováno a že je na ní hojnost produkce, takže nikdo netrpí hladem. Eloheh znamená, že se lidé k sobě chovají spravedlivě a že nikdo není dlouho cizincem. [2] 

Tuto meditaci si můžete přečíst na stránkách cac.org. 

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

[1] Randy Woodley, “Early Dialogue in the Community of Creation,” in Buffalo Shout, Salmon Cry: Conversations on Creation, Land Justice, and Life Together, ed. Steve Heinrichs (Harrisonburg, VA: Herald Press, 2013), 97–98.  

[2] Randy and Edith Woodley, introduction to Journey to Eloheh: How Indigenous Values Lead Us to Harmony and Well-Being (Minneapolis, MN: Broadleaf, 2024), 5–6. 

Image credit and inspiration: Jennie Razumnaya, Blooming Peach Garden (detail), 2022, photo, Los Angeles, Unsplash. Click here to enlarge image. We’re invited into the beauty of creation, receiving and offering, just like this artist painting the petals of a cherry blossom. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *