solidarita

Božské pozvání

Týden čtyřicátý první: Tanec s božským ohněm

Dr. Barbara Holmesová se dělí o svou nedávnou zkušenost s tancem s Bohem v době nejistoty:

Bůh mi řekl: tanči

V posledních letech jsem prožila svůj vlastní tanec s božským ohněm. Mé zdraví se náhle a prudce zhoršilo. Když byla operace kyčelního kloubu kvůli jiným zdravotním problémům o rok odložena, zoufale jsem přemýšlela: To budu rok upoutána na invalidní vozík? 

V tu chvíli se mě Bůh zeptal: „Smím si zatančit?“ A já jsem se zeptal: „Smím si zatančit?“.

„Tanec?“ Byla jsem pobouřena. „Co tím myslíš tanec? Vždyť nemůžu ani chodit.“

A odpověď přišla zpět: „Tvůj duch zná kroky. Dýchej, uvolni se, dýchej.“ 

Odevzdala jsem své problémy Pánu

Pustila jsem své obavy, své starosti a rozplynula se v náručí milujícího Spasitele, zatímco jsme tančili na éterickou hudbu srdce, kterou ani jeden z nás neslyšel. Nemusíte slyšet hudbu. Život má svůj vlastní rytmus. A když jste rozladěni, musíte se sladit s rytmem života.

V hebrejských písmech Holmes nachází Boha, který tančí:

Sofoniáš vyzývá zdrcené k jásotu a zpěvu

Jak vím, že Bůh tančí? V knize Sofoniáš jsou pouze tři kapitoly. První dvě kapitoly jsou drsné. Mezi Boží výtky vůči lidem patří uctívání modly, zbožštění slunce, měsíce a hvězd a soběstačnost tak dokonalá, že není třeba spoléhat na Boha. Ale pak: 

Hospodin, váš Bůh, je uprostřed vás,
    mocný zachránce,
Který se nad vámi bude radovat s jásotem,
    a obnoví tě ve své lásce,
který bude kvůli vám radostně zpívat,
    jako ve sváteční dny. -Zefoniáš 3:17-18

Boží radost nezná hranic

Jaké překvapení! Sofoniáš nás přivádí od zkázy k tanci a zpěvu….. Jak vysvětluje Steve Fry: „Boží radost nezná hranic….. V hebrejštině [radost] doslova znamená ‚nadchnout se až k tanci ve vichřici‘,“ neboli tančit s takovou vervou, že to může popsat jen vichřice. A zatímco Bůh tančí, Bůh také hlasitě zpívá. Fry pokračuje: „Většina překladatelů zvolila pro naše české bible méně energický popis, protože si nedokážou představit Boha s takovou emocionální intenzitou.“ [1] Ale proč ne? Fyzikové nám říkají, že vesmír se skládá z tančících částic a strun v celém kosmu. 

Holmes nám připomíná, že oheň je součástí našeho tance s Bohem: 

Kde nacházíte svou radost?

Ale kde se v něm bere oheň? No, víme, že nemůžeme vidět Boží tvář a žít. Bůh se zjevuje v přírodních živlech, v oblaku, ohni a větru. Pro Mojžíše je hořící keř Bůh. Věřím, že oheň, živel „uzavřený v našich kostech“ [viz Jeremiáš 20,9], je vždy součástí tance. Probouzí nás, pomáhá nám snít, odklízí nečistoty. 

Ať už se ve vašem životě právě teď děje cokoli, i to pomine. Kde nacházíte svou radost? Pokud nevíte, jak tančit, nedělejte si starosti. Vaše duše zná kroky. Ať už vás život zastihne kdekoli, nezapomeňte tančit a zpívat s Bohem, který s vámi tančí jako vichřice. 

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org. 

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

[1] Steve Fry, I Am: The Unveiling of God (Sisters, OR: Multnomah, 2000), 204.  

Adapted from Barbara Holmes, 2024 Daily Meditations Theme: Radical Resilience: Dancing with Divine Fire, Center for Action and Contemplation, video, 10:09.  

Image credit and inspiration: Nah, Untitled (detail), 2018, photo, Iran, Unsplash. Click here to enlarge image. Dancing with a Divine Partner is an intuitive dance: step by step we learn when to take initiative and when to receive, when to sway, when to breathe, when to pause.