sdílet se spřírodou

Zamilujte se do místa

Třicátý šestý týden: Přátelství s přírodou

Brian McLaren spojuje naši lásku k přírodě s naším smutkem a hněvem, když se s ní zachází bez úcty a péče: 

Hněv na ničitele přírody

V průběhu let jsem se angažoval v mnoha různých oblastech aktivismu a to, co nás v naší aktivistické práci podporuje a motivuje, je často hněv. To je legitimní, protože všude, kde vidíme nespravedlnost, bychom měli být naštvaní. Ale hněv … může naši motivaci otrávit, pokud je hněv to jediné, co nás pohání.

Hněv vede ke smutku

 Proto si myslím, že nám často pomáhá, když vysledujeme, jak často říká otec Richard, že náš hněv vede ke smutku, a pak vysledovat, jak náš smutek vede k lásce. Právě proto, že něco milujeme, cítíme zármutek, když je to ohroženo. Ve skutečnosti jedna z mých oblíbených definic zármutku říká, že zármutek je láska, která přetrvává, když to, co milujeme, odchází. To, co milujeme, se snažíme zachránit, a proto tolik z nás vnímá svět přírody kolem sebe s takovou něhou, s takovým smutkem, někdy s takovým hněvem, protože to, co milujeme, odchází. [1] 

Autorka Lydia Wylie-Kellermannová popisuje svůj přístup k tomu, jak pomoci svým dětem zamilovat si nějaké místo:

Milovat pro záchranu

Myslím, že to je jedna z nejdůležitějších a nejradikálnějších prací, kterou můžeme jako rodiče malých dětí udělat: pomoci jim poznat zemi, kde žijí. Tím je vychováváme k tomu, aby si toto místo zamilovaly – a nakonec je tato láska může vést k představivosti a činnosti pro klimatickou spravedlnost….. 

Milovat můžeme jen to co známe

A tak si leháme na břicho a sledujeme, jak mizí mléčnice, jak housenka tloustne. Touláme se po okolí a hledáme svačinu v podobě divokých vinných hroznů, tygřích lilií a kořenů krajky královny Anny. Pořádáme okázalé pohřby pro padlé vrabce a těšíme se, když nás přijde navštívit vačice….. Necháváme si mezi prsty pronikat bláto a šplháme po jabloních. Každým okamžikem se toto místo učíme. Všichni se zamilováváme…. 

Daniel Berrigan, jezuitský mírový aktivista, dnes již milovaný předek, jednou řekl:

Postůjte na svých místech v přírodě

„Nedělejte jen tak něco. Stůjte tam.“ Stát na jednom místě a nehýbat se je součástí práce. A krásná část, která vede k poznání, intimitě a vztahu. Odpor proti ničení klimatu může být pomalou prací přítomnosti na místě tváří v tvář pomíjivému a rychlému světu. 

Zamilovat se znamená změnit se v sobě. 

Nikdo z nás nezachrání tuto planetu sám. Můžeme však změnit vzorce ničení v našem vlastním ekosystému. Pokud poznáme místo a bláznivě se zamilujeme, jak bychom mohli nezasáhnout do destrukce a neprovádět změny? [3]

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org. 

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

[1] Adapted from Brian McLaren, “Seeing Nature as a Lover (Part Two) with Miriam Smith,” Learning How to See, season 6, ep. 5 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2024), podcast. Available as MP3 audio download and PDF transcript. 

[2] Baba Dioum to the IUCN General Assembly, New Delhi, 1968: “In the end we will conserve only what we love; we will love only what we understand; and we will understand only what we are taught.” 

[3] Lydia Wylie-Kellermann, This Sweet Earth: Walking with Our Children in the Age of Climate Collapse (Minneapolis, MN: Broadleaf Books, 2024), 23, 27. 

Image credit and inspiration: Jenna Keiper, love and reeds (detail), 2021, photo, Los Angeles. Click here to enlarge imageWe love nature as a friend, holding it gently and developing a relationship through our bodies.