Mentor

Předkové a moudrost

Třicátý čtvrtý týden: Moudrost mentorů

Stařešina kmene Choctaw a emeritní biskup Steven Charleston vysvětluje, jak domorodí stařešinové nesou moudrost minulosti ve službách přítomnosti a budoucnosti: 

Následujeme starší – lidi budoucnosti

Starší jsou lidé budoucnosti. Moje kultura si starších váží nejen kvůli jejich moudrosti, ale také kvůli jejich odhodlání. Starší jsou houževnatí. Přežili mnoho bojů a mnoho ztrát. Nyní, když se dívají dopředu na další generaci, jsou odhodláni, aby jejich oběti nebyly zbytečné, aby děti jejich dětí nevyrůstaly ve světě, který je rozbitější než ten, který se snažili napravit. Starší jsou hlasy spravedlnosti. Jsou to bojovníci za Zemi. Hájí svědomí komunity. Následujeme starší, protože jsou zapálení pro zítřek. Jsou to lidé budoucnosti, ne minulosti. 

Tradice neznamená zůstat stejný

Tradice neznamená zůstat stejný. Nejde o pokračování v duchovních záležitostech jako obvykle. Tradice původních Američanů je cestou do budoucnosti, protože tak neustále obnovujeme to, co máme. Víra je o tom, aby se všechny věci staly novými. Všechny věci – ne jen některé. Jde o proměnu života v kivě [společném domě] tím, že si ho znovu představujeme a přetváříme, dokud se neobjeví život, stejně jako se naše minulost přetvořila podle naší budoucnosti….. 

Předkové jsou živý zdroj síly pro současnost

Předkové nás nesli. Měli stejné starosti jako my, naši předkové, ti, kteří přišli před námi, a to ze stejných důvodů: strach z nemoci, zlomené srdce, hádky v rodině, hrozba další války. Po jejich jevišti kráčeli zkorumpovaní politici a přírodní katastrofy se objevovaly bez varování. A přesto prošli, nesli nás v sobě, prošli smutkem a bojem, osobní bolestí a veřejným chaosem, našli cestu s láskou a vírou, nepodlehli zoufalství, ale kráčeli vzpřímeně, dokud neudělali poslední krok. Moje kultura nectí předky jako kuriózní spiritualitu minulosti, ale jako živý zdroj síly pro současnost. Dokázali to oni a dokážeme to i my.

Charleston vypovídá o tom, jak nás moudrost našich předků může stále vést: 

Naši předkové jsou s námi v našem srdci

Naši předkové ve víře jsou tu nejen stále pro nás, ale aktivně se nám snaží pomáhat všemi možnými způsoby. 

Naši věční prarodiče. Bdí nad námi všichni ti, kteří odešli před námi. Jsou to naši předkové a zažili toho ve svých životech dost na to, aby věděli, čím procházíme. Přežili hospodářský kolaps, sociální nepokoje, politické boje i velké války, které zuřily po celá léta. Nyní se z místa svého míru snaží poslat svou moudrost do našich srdcí, aby nás vedli ke smíření a ukázali nám naše chyby dříve, než je uděláme. Jejich láska k nám je silná. Jejich víra v nás je jistá. Když nastanou těžké časy, tiše se posaďte a otevřete svého ducha věčným prarodičům, kteří jsou stále součástí vašeho duchovního světa. Přijměte jejich požehnání, neboť jejich světlo vás povede domů.

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org. 

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

Steven Charleston, Ladder to the Light: An Indigenous Elder’s Meditations on Hope and Courage (Minneapolis, MN: Broadleaf Books, 2021), 132–133, 134. 

Image credit and inspiration: Jenna Keiper, a walk in the fog with Richard, Kirsten, and Patrick(detail), 2019, photo, Albuquerque. Click here to enlarge image. Patrick Boland, Kirsten Oates, and Richard Rohr walk together—students and teacher—navigating a pathway on a cold, foggy morning.