Projev lásky

Třicátý třetí týden: Juliána z Norwiche

Viděla jsem, že Bůh nikdy nezačal milovat lidstvo, neboť stejně jako my nakonec vejdeme do věčné blaženosti a naplníme Boží vlastní radost, jeho láska k nám nemá počátek a bude nás milovat bez konce.-Julián z Norwiche, Zjevení 53, přel. Mirabai Starr

Otec Richard Rohr představuje Juliánu z Norwiche (1343-c. 1416), středověkou anglickou mystičku: 

Setkání s Ježíšem

Od chvíle, kdy jsem před třiceti lety objevil Juliánu z Norwiche, považuji ji za jednu ze svých nejoblíbenějších mystiček. Pokaždé, když se vracím k jejím spisům, nacházím vždy něco nového. Juliána zažila svých šestnáct vidění, nebo jak je sama nazývala, „zjevení“, během jedné noci v květnu 1373, kdy byla velmi nemocná a blízko smrti. Když před ní kněz držel krucifix, viděla Juliána Ježíše trpícího na kříži a slyšela ho, jak k ní několik hodin promlouvá. Jako všichni mystici si uvědomila, že to, co Ježíš říká o ní samotné, říká zároveň o celé skutečnosti. To nám umožňuje vidět jednotící vědomí. 

Život v poustevně

Poté Juliána cítila potřebu odejít do ústraní a přemýšlet o svém hlubokém zážitku. Požádala biskupa, aby ji uzavřel do kotviště (poustevnické ohrady) postaveného u boku kostela svaté Juliány v anglickém Norwichi, po němž později dostala jméno. Její skutečné jméno neznáme, protože se nikdy nepodepsala. (Mluvíme o ztrátě ega!) Kotviště mělo okno do kostela, které Juliáně umožňovalo účastnit se mše, a další okno, aby mohla radit a modlit se nad lidmi, kteří ji přišli navštívit. 

Sepsání vidění

Juliána o těchto zjeveních nejprve napsala krátký text, ale pak dvacet let trpělivě strávila v rozjímání a modlitbě a důvěřovala Bohu, že jí pomůže rozpoznat hlubší významy, které lze ve vizích nalézt. Nakonec napsala delší text s názvem Zjevení Boží lásky. Juliánina interpretace jejího prožitku Boha se liší od náboženských názorů běžných pro většinu dějin až do její doby. Není založena na hříchu, studu, vině ani strachu z Boha či pekla. Místo toho je plná radosti, svobody, intimity a kosmické naděje.

Mirabai Starrová nabízí tento překlad Juliánova povzbudivého vyprávění: 

Bůh nás nikdy neopuští

Náš milovaný Bůh je totiž tak dobrý, tak laskavý a zdvořilý, že nikdy nikoho nemůže navždy vyhnat….. 

Viděla jsem a pochopila, že v každé duši je božská vůle, která se nikdy nepoddá hříchu. Tato vůle je tak dobrá, že nikdy nemůže mít zlé úmysly. Naopak, její popud ke konání dobra nemá žádné hranice, a tak duše zůstává v Božích očích stále dobrá. [1] 

Duše je tou částí nás, která nikdy nepochybovala a která vždy říkala Bohu ano. Je v každém člověku. Dokonce i ve chvílích, kdy jsme plní negativity, je v nás malé ano, které se drží. To si uvědomili mystici jako Juliána z Norwiche a je to místo, kam se vracejí. Důvěřují onomu nekonečnému ano, které září v každém z nás. 

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

[1] Julian of Norwich, The Showings: Uncovering the Face of the Feminine in Revelations of Divine Love, trans. Mirabai Starr (Charlottesville, VA: Hampton Roads, 2013, 2022), 146. Selection from chap. 56. 

Adapted from Richard Rohr and James Finley, Intimacy: The Divine Ambush (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2013). Available as MP3 audio download.   

Image credit and inspiration: Jenna Keiper, The Showings, translation by Mirabai Starr (detail), 2022, photo, Albuquerque. Original translation by Mirabai Starr. Cover art by Erin Currier. Click here to enlarge imageJulian of Norwich gazes at us with calm in the midst of her blazing visions.