Laskavý plevel

Třicátý první týden: Boží vláda

Richard Rohr popisuje Boží vládu jako alternativní způsob vztahování: 

Boží vláda

Když Ježíš mluvil o Boží vládě, mluvil o zcela jiném způsobu vzájemného vztahu, než jaký známe z lidské společnosti. Nový světový řád – Boží vláda – je jádrem křesťanských Písem. 

Království je Ježíšovým poselstvím. Nikdy ho nepopisuje pojmově; chodí kolem něj a stále uvádí obrazy skutečnosti. To je klasický vzor duchovního učitele. Obvykle mu porozumí jen ti, kdo jsou připraveni a hledají.

Boží království jako hořčičné zrno

Například: „Nebeské království je jako hořčičné zrnko, které vzal člověk a zasel na své pole. Je nejmenší ze všech semen, ale když vyroste, je největším z keřů a stane se stromem, takže nebeské ptactvo může přilétat a ukrývat se v jeho větvích“ (Mt 13,31-32). Hořčičné semínko je velmi malé a bezvýznamné. Plinius Starší, Ježíšův současník, píše o hořčici pouze dvě věci: Je léčivá, takže měla určitou hodnotu. Ale říká, že ji nemáme sázet, protože má tendenci ovládnout celou zahradu. Je to plevel, který nelze zastavit. 

Je léčivé ale ovládne celé pole

To by byly dva obrazy, na kterých Ježíš zjevně stavěl. Učí: To, co vám popisuji, je léčivé – je to život, je to uzdravující, je to léčivé – ale je to jako plevel. Zasazuji do světa plevel. Jak šokující obraz! Ježíš mluví o zvláštních věcech, jako je nenásilí a prostý život, tím, že říká, že jsou zasazeny a ovládnou celou zahradu; starý svět skončil.

Boží vláda už je nyní

To je Ježíšova naděje, ale my musíme být svědky toho, jak trpělivá naděje to je. Neviděl, že by se to stalo za jeho života, kdy bylo náboženství silně zkorumpované a většina lidí byla chudá, utlačovaná nebo zotročená. Přesto se uprostřed toho všeho odvážil zvěstovat současnou Boží vládu! Odvážil se slíbit: „Novou skutečnost můžete prožít právě teď.“ A to se mu podařilo. 

Věř v sen o Božím království, ale zároveň neodmítej současnost

Slovo pro tento způsob života v mezidobí je víra. Zbavme se všech myšlenek na víru jako na přesvědčení, jako na blahobyt nebo jako na soubor pravidel či morálních zásad. Ty jsou sice fajn, ale nejsou tím, o čem Ježíš mluví. Mluví o milosti a svobodě žít Boží sen pro svět nyní – a přitom neodmítat svět takový, jaký je. To je mocné napětí, které se neřeší snadno. 

Oba světy jsou tu pro tebe

Pamatujte si toto: Vždy existují dva světy. Svět, který funguje, je moc; svět, který by měl být, je láska. Tajemství života v království spočívá v tom, jak můžeme žít v obou – současně. Svět, jaký je, bude vždy postaven na moci, egu a úspěchu. Musíme však také pozorně sledovat svět, jaký by měl být – to, co Ježíš nazývá Boží vládou.

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, Jesus’ Alternative Plan: The Sermon on the Mount (Cincinnati, OH: Franciscan Media, 1996, 2022), 25, 26, 42, 43–44. 

Image credit and inspiration: Harli Marten, untitled (detail), 2016, photo. UnsplashClick here to enlarge imageThe reign of God is peace, even today, between two people and a tree at sunset.