Život uvnitř velkého obrazu        

Třicátý první týden: Boží vláda  

                V této homilii se otec Richard zamýšlí nad Ježíšovým učením o Boží vládě, které je uvedeno v Matoušově evangeliu:

Velký obraz království

Myslím, že to, co Ježíš nazývá nebeským královstvím nebo Boží vládou, je, když žijeme uvnitř Velkého obrazu, a ne uvnitř malých obrazů, které si vytváříme a kterým dáváme přednost. Většina z nás žije uvnitř svých vlastních malých, námi vytvořených království: království toho, že jsme Američané, království toho, že jsme katolíci, nebo království toho, že jsme běloši. To všechno pomine. To není Boží království.

Znamená Žít v Boží vládě

Boží království nepomine. Je to věčný stav věcí, jak věci konečně a plně a svobodně jsou. Žít v Boží vládě znamená žít s takovouto velkou perspektivou, kdy se pohybujeme za malými hranicemi vytvořenými lidmi, které si všichni vytváříme. Většina z nás se bojí odvážit se vystoupit ze své malé komfortní zóny „lidí jako já“.

Je to pro všechny

Ve druhém století si křesťanský lid začal říkat „katolický“ lid. Příliš málo z nás se učilo, že katolík znamená v řečtině jednoduše univerzál. Křesťané si od počátku uvědomovali, že jejich poselství není určeno žádné etnické skupině nebo národu, ale ve skutečnosti se týká toho, jak se věci věčně dějí všude a vždy. Pokud dokážeme žít na této úrovni, pak jsme v Božím království. Když jsme do tohoto království nahlédli, stále posouváme jeho hranice, abychom Boha viděli všude.

Ježíš hlásá království mezi pohany

V Matoušově evangeliu 4,15 se píše, že se Ježíš odstěhoval z Nazareta do „Galileje pohanů“. Ježíš se záměrně přesouvá na hranice, na okraj, kde nejsou všichni Židé, kde se setkává mnoho kultur a etnik. Právě tam, v zemi pohanů, Ježíš hlásá Boží vládu.

Hlásá Boží univerzální království

Víme, že žijeme v Božím velkém obrazu, když můžeme vidět Boha ve všech kulturách, ve všech společenských vrstvách, a dokonce i ve všech náboženstvích. Musíme si přestat myslet, že nějaké náboženství má Boha v kapse, že ho ovládá nebo že Bůh má rád jen některé lidi, kteří jsou náhodou křesťané. Byl by Bůh tak lakomý? Byl by Bůh tak malý a malicherný, aby měl rád jen lidi, jako jsem já? Doufám, že ne. Protože právě toto velké Boží srdce je schopno milovat všechny Boží děti. Ježíš přichází do země pohanů, aby hlásal Boha pro univerzální království.

Království lásky pro všechny

Pokaždé, když se modlíme „přijď království tvé“, modlíme se za to, aby Bůh mohl darovat univerzální, skutečně „katolický“ svět, v němž se všichni mohou milovat bez rozdílu a bez diskriminace, a my se na něm můžeme podílet. Obávám se, že musíme přiznat, že jsme se zatím příliš daleko nedostali. Ještě jsme nedohnali Ježíše. Dáváme přednost životu ve svých menších královstvích před univerzálním Božím královstvím.           

                Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, “What Is the ‘Kingdom of God?’,” homily, January 26, 2014. 

Image credit and inspiration: Harli Marten, untitled (detail), 2016, photo. Unsplash. Click here to enlarge image. The reign of God is peace, even today, between two people and a tree at sunset.