Tajemství dotazování

Třicátý týden: Dýchání pod vodou, druhý týden

Pokorně prosili [Boha], aby odstranil naše nedostatky. 

-Krok 7 Dvanácti kroků

V meditacích tohoto týdne pokračujeme ve zkoumání moudrosti evangelií a Dvanácti kroků. Otec Richard odpovídá na věčnou otázku „Proč se modlíme?“:

Proč se modlíme?

Pokud Bůh ví, co potřebujeme, ještě předtím, než o to požádáme, a pokud se o nás Bůh skutečně stará víc než my sami o sebe, proč tedy jak 7. krok, tak Ježíš říkají, každý svým způsobem: „Proste, a dostanete. Hledejte, a naleznete. Klepejte, a otevřou se vám dveře“ (Mt 7,7)? Snažíme se Boha přemlouvat? Vyhrává skupina, která má nejvíce a nejlepších modliteb? Je prosebná modlitba jen dalším způsobem, jak získat to, co chceme, nebo jak získat Boha na svou stranu? 

Prosíme, abychom změnili sebe a udrželi vztah se životem a Bohem

To je tajemství prosby. Proč je dobré prosit a co se skutečně děje v prosebných modlitbách či přímluvách? Proč nám Ježíš jednak říká, abychom prosili, a pak říká: „Váš Otec už ví, co potřebujete, tak nemelte jako pohané“ (Mt 6,7-8)? 

Věřím, že modlitba je symbiotický vztah se životem a s Bohem, synergie, která vytváří výsledek větší než samotná výměna. Neprosíme, abychom změnili Boha, ale abychom změnili sebe. Modlíme se, abychom navázali živý vztah, ne abychom něco udělali. (Proto Ježíš říká, že všechny modlitby jsou vyslyšeny, což se podle důkazů nezdá být pravda!) Bůh ví, že se potřebujeme modlit, abychom udrželi symbiotický vztah v pohybu a rostoucí. Modlitba není způsob, jak se snažit Boha ovládat, nebo dokonce jak získat to, co chceme. 

Prosíme o upřímnost

Přímluvné nebo prosebné modlitby jsou jedním ze způsobů, jak svůj život zasadit do naprosté upřímnosti a strukturální pravdy. Všichni jsme před Bohem a vesmírem navždy prosebníky. Nikdy nemůžeme zkonstruovat nebo řídit svou vlastní proměnu či obrácení.

Pokud se o to pokusíme, bude to sebestředná a dobře řízená verze obrácení s většinou našich preferencí a závislostí, které jsou stále plně na místě, ale nyní dobře maskované. 

Prosíme, aby Bůh odhalil naše skutečné chyby

V 7. kroku se tedy říká, že musíme „pokorně prosit Boha, aby odstranil naše nedostatky“. Neodvažujeme se jít po svých vlastních chybách, jinak půjdeme po špatné věci – nebo, což je častější, po chytré náhražce té skutečné. Místo toho musíme nechat Boha, aby nám nejprve odhalil naše skutečné chyby (obvykle tím, že mnohokrát selžeme a padneme!), a pak Bohu dovolit, aby tyto chyby odstranil, a to z Boží strany a Božím způsobem. 

Pro postoj vděčnosti

Je důležité, abychom se ptali, hledali a klepali, abychom se udrželi ve správném vztahu se samotným Životem. Život je dar, který je nám zcela darován bez nákladů, každý jeho den a každá jeho část. Každodenní a zvolený „postoj vděčnosti“ nám umožní udržet si otevřené ruce, abychom tento život očekávali, umožňovali a přijímali se stále větším uspokojením – ale nikdy si nemysleli, že si ho zasloužíme. 

Přečtěte si tuto meditaci na cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

Selected from Richard Rohr, Breathing under Water: Spirituality and the Twelve Steps, 10th anniv. ed.(Cincinnati, OH: Franciscan Media, 2011,2021), 57, 59–60, 61. 

Image credit and inspiration: Jenna Keiper, bubble detail (detail), 2020, photo, Albuquerque. Click here to enlarge imageAir is released as bubbles when water hits water. Where do we find oxygen when we’re underwater?