Tajemstvi

Dar ticha

Dvacátý sedmý týden: Modlitební rytmus života

Duchovní vedoucí Ruth Haley Bartonová popisuje „pravidlo života“ jako klíč k prožívání Boží vlády:

Dlouho a usilovně hledat

Mnoho z nás se snaží duchovní proměnu nacpat do zákoutí života, který je už tak nezvládnutelný, místo abychom byli ochotni uspořádat svůj život tak, jak si to naše srdce nejvíce přeje. Myslíme si, že do proměny nějak náhodou spadneme. 

Ježíš k tomu měl co říct. Pomocí podobenství představil člověka, který dlouho a usilovně hledal něco velmi cenného a výjimečného. V jednom příběhu je oním cenným předmětem kus země, v jiném je to vzácná perla [Mt 13,44-46]. V obou příbězích obchodník tuto cenu hledá celý život, a když ji najde, neváhá. Prodá vše, co má, aby si mohl koupit to, co hledal. 

Boží království je již zde

Pole i perla jsou metaforami Božího království – stavu bytí, v němž Bůh vládne v našem životě a [Boží] přítomnost utváří naši realitu. Boží království je zde již nyní, pokud jsme ochotni uspořádat svůj život tak, abychom ho přijali….. 

Jak chci žít, abych mohl být tím, kým chci být?

Křesťanská tradice má název pro strukturu, která nám umožňuje říkat ano procesu duchovní proměny den co den. Říká se jí životní pravidlo. Pravidlo života se snaží odpovědět na dvě otázky: Čím chci být? Jak chci žít? … [nebo] na souhru těchto dvou otázek: Jak chci žít, abych mohl být tím, kým chci být? [1] 

Pro pastora Kena Shigematsu není pravidlo života „univerzálním řešením“:

Mnišské životní pravidlo nám může pomoci naučit se, co to znamená žít tak, abychom byli ve všem naladěni na Boha. Život, který se nemodlí jen sporadicky, ale sám je modlitbou k Bohu…..

Soubor vědomých praktik

Soubor vědomých praktik nám také umožňuje stavět na našich silných stránkách a posilovat slabá místa. Pokud prožíváme selhání v sebeovládání, můžeme se záměrně postit….. Pokud zjistíme, že jsme příliš zaneprázdnění a roztěkaní, může být užitečnou praxí každodenní rytmus deseti nebo dvaceti minut tiché modlitby, která nás soustředí, nebo rozjímání nad krátkým jednotlivým úryvkem z Písma (lectio). 

Vstoupit do služby

Na druhou stranu, pokud máme přirozeně kontemplativní sklony a zjistíme, že trávíme neúměrně mnoho času v soukromé modlitbě a o samotě, přidání dalšího způsobu modlitby nemusí být užitečné. Ve skutečnosti bychom mohli zvážit snížení množství času, který trávíme ve formální modlitbě, a možná vstoupit do praxe spravedlnosti nebo služby, abychom mohli růst jako kontemplativní v akci…..  

Žít život s Bohem

Nakonec nám pravidlo může umožnit žít náš život, jak píše Thomas Kelly, „ze Středu, božského Středu … život úžasné síly a míru a klidu, integrace a důvěry a zjednodušené mnohosti“. [2] 

Tuto meditaci si můžete přečíst na stránkách cac.org.

Prameny:

[1] Ruth Haley Barton, Sacred Rhythms: Arranging Our Lives for Spiritual Transformation (Downers Grove, IL: IVP Books, 2006), 146–147. 

[2] Ken Shigematsu, God in My Everything: How an Ancient Rhythm Helps Busy People Enjoy God(Grand Rapids, MI: Zondervan, 2013), 20, 24, 25, 28; Thomas R. Kelly, A Testament of Devotion (San Francisco, CA: HarperSanFrancisco, 1992), 93. 

Image credit and inspiration: Jenna Keiper, windows + sky fire (detail), 2020, photo, Albuquerque. Click here to enlarge image. Like these everyday windows at sunset, it’s possible to create conditions that reflect the beauty of Spirit in our very normal, everyday lives. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *