jeden zdroj lásky

Milovat je naše velké  životní dílo

Dvacátý druhý týden: Milující bližní, milující sebe sama

Jeden ze zákoníků přišel za Ježíšem a zeptal se ho: „Které přikázání je první ze všech?“ Ježíš mu odpověděl: „Ano, je to první přikázání. Ježíš odpověděl: „První je toto: …’Miluj Pána celým svým srdcem, celou svou duší, celou svou myslí a celou svou silou.’“ A tak se stalo. Druhé je podobné: ‚Miluj svého bližního jako sebe samého‘.“-Mark 12,28-31

V této homilii se otec Richard zamýšlí nad Ježíšovou odpovědí na otázku: „Které přikázání je první ze všech?“:

Opravdu milujeme?

Myslím, že nikdo z nás neví, jak skutečně milovat Boha celým svým srdcem, duší, myslí a silou. Možná bychom tak chtěli milovat, ale jak dát všechny části sebe sama dohromady a skutečně to udělat? Trvá nám celý život, než přijdeme na to, co Ježíšova slova vůbec mohou znamenat. Ježíš pak říká: „Miluj svého bližního jako sebe samého“ (Mk 12,31). Dělá to někdo z nás? Opravdu milujeme druhé lidi? Opravdu jim věnujeme tolik pozornosti, kolik jí věnujeme sami sobě? Myslím, že ne. Musíme si ovšem uvědomit, že Ježíš skutečně naznačuje, že je třeba milovat sám sebe. Pokud nenávidíme sami sebe, jak potom můžeme vědět, jak milovat bližního? Musíme poznat správnou a přiměřenou lásku k sobě, ale nesmíme se u toho zastavit.

Opravdovou láskou by se svět změnil

Představte si, jak by se svět změnil, kdybychom se řídili jen tímto jediným přikázáním – milovat bližního tak, jako milujeme sami sebe. Byl by to ten nejmohutnější politický a společenský převrat, jaký si lze představit. Svět by byl radikálně jiný, kdyby se lidé skutečně chovali k druhým lidem tak, jak by chtěli, aby se chovali k nim. Můžeme to brát jako jednoduché pravidlo: Co bych od tohoto člověka právě teď chtěl? Co by mi pomohlo, kdybych dostal? No a tady je naše přikázání. Tady je naše povinnost chovat se k druhým! 

Čemu opravdu v náboženství věnujeme pozornost?

Je to tak jednoduché, že je nám jasné, proč veškerou pozornost věnujeme Desateru nebo stovkám dalších předpisů, které na nás klade kultura a náboženství. Je mnohem snazší dělat si starosti s věcmi, které nás udržují takříkajíc „čisté“, ale nemají velký význam. 

Naším úkolem je milovat Boha, milovat sebe a milovat bližního.

Myslím, že písař klade velmi dobrou otázku. Po tom všem, co bylo řečeno, jde o to milovat Boha a milovat bližního – a to předpokládá milovat sebe sama. Kdybych to řekl, aniž bych citoval Ježíše, mohl bych být obviněn z přílišného zjednodušení nebo ignorování některých důležitých přikázání, ale díky Bohu, že to Ježíš řekl první. Učil, že vše je o lásce, a to je nakonec to jediné, za co budeme všichni souzeni. Milovali jsme? Milovali jsme život? Milovali jsme sami sebe? Milovali jsme Boha a milovali jsme své bližní? Soustředit se na to nám zabere skoro celý život a nezbude nám moc času na to, abychom se starali o to, co dělají nebo nedělají ostatní lidé. Naším úkolem je milovat Boha, milovat sebe a milovat bližního.

Přečtěte si tuto meditaci na webu cac.org.

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, “613 Commandments Reduced to Two,” homily, November 3, 2012.  

Image credit and inspiration: Cynthia Magana, untitled (detail), 2016, photo, Unsplash. Click here to enlarge image. In order to care for each other, we must also take care of ourselves.