Život prodchnutý tajemstvím

Dvanáctý týden: Mysticismus všedního dne

Učitelka CAC Barbara Holmesová se podělí o své zkušenosti s každodenní mystikou.

Každý v životě zažil zázrak

Každý člověk má nějakou mystickou zkušenost. Možná se nerozdělila moře a možná nechodil po vodě, ale přesto se v našem životě udály úžasné zázraky. Jen jsme je nesdíleli ve společenství, a proto se o ně necítíme pohodlně dělit jako jednotlivci. Řeknu vám základy své osobní mystiky, abyste zvážili své…..

V rodině jsem měla mystiky, já jsem jen obyčejný mystik

Jsem obyčejný, každodenní mystik. Netvrdím, že mám zvláštní schopnosti, jen život prodchnutý tajemstvím. Moje rodina se s mystikou, duchovním rozlišováním a používáním duchovních darů, jako je uzdravování a slova poznání, vyrovnala. Největší vliv na mě měla moje teta Lee, katolická šamanka z kmene Gullah. Viděla mrtvé lidi a zprostředkovávala naší rodině tajemství. Dokázala vám říct, kdo přichází a odchází a jak na tom je, když se dostane na druhou stranu!…. Předávala nám zprávy od předků na druhé straně. Jakmile příbuzný přešel na druhou stranu, sdělovala nám věk, který si zvolil jako symbol své tělesnosti. 

Moje teta byla speciální mystik

Zdá se, že alespoň v jejím pojetí si člověk mohl vybrat svůj věk v životě po životě. Takže když jste viděli lidi ve snech, viděli jste je ztělesněné ve věku, který nejlépe odrážel jejich duchovní radost. Můj otec si vybral padesátku, a když ho vidím ve snech, tak taky tak vypadá. Moje máma si vybrala třicítku. Tento vzhled své mámy neznám, takže vždycky váhám, protože v tomto bodě po duchovní stránce je mladší než já. Existovala nejrůznější pravidla týkající se snů a setkání. Tetina poselství vždycky obsahovala něco, čemu se říkalo „ověření“. Zpečetila to informací, že se to nikdo kromě blízkých, kteří odešli, nedozví. Řekla by vám, kde se dá najít ztracený šperk, nebo obsah několika posledních slov pronesených v soukromí. 

Moje maminka z Kamerunu byla v mystickém spojení s Čínou

To byly mystičky z tátovy strany rodiny. A nevěděli byste, že jich máme spoustu i z maminčiny strany….. Vypátrali jsme naše vazby DNA a moje maminka pochází z národa Tikarů z Kamerunu s překvapivým propojením s Čínou. Jako každodennímu mystikovi mi testování DNA pomohlo s duchovním uzdravením kulturní a historické ztráty. 

Pro mne je mystika každodenní přirozenou součástí života

Zvláštní je, že mi to všechno připadalo normální. Navzdory tomu, že se školní docházka a další vzdělávání snažily mé zkušenosti znehodnotit, věděl jsem, že každodenní mystika je skutečná. Nedal jsem se přesvědčit ani poučit o opaku. Popisuji mystiku jako přirozenou součást každodenního života a všechny věci, které popisuji, se děly v běžném čase. Nebyla to žádná podivná hudba, rozmáchlé pláště ani strašidelná zaklínadla… jen hluboké pochopení posvátna a ochota nechat se vést dary. 

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Prameny:

Adapted from Barbara A. Holmes, Everyday Mysticism: An Online Gathering with Dr. Barbara Holmes, Center for Action and Contemplation, October 18, 2023, online teaching. Recording unavailable.

Image credit: Benjamin Yazza, Untitled (detail), New Mexico, 2023, photograph, used with permission. Click here to enlarge image. During the course of every day, mystical moments are available to us, like sharing a moment with a grasshopper.