solidarita

Jas a průzračnost

Týden čtyřicátý první: Tanec s božským ohněm

Mezi utrpením a radostí existuje jakási nevysvětlitelná souvislost. Jednou z největších milostí této existence je, že jsme schopni prožívat radost uprostřed utrpení. Možná nejsme schopni prožívat štěstí. Uprostřed utrpení ne, ale uprostřed nejhoršího utrpení mohou nastat okamžiky velké radosti. Chápu to tak, že to odhaluje, že tyto dvě věci jsou rozpleteny způsobem, kterému nerozumíme, ale který je pro naši existenci zásadní. -Christian Wiman, podcast Všechno, co k tomu patří

V rozhovoru s pracovníky CAC Mikem Petrowem a Paulem Swansonem se otec Richard Rohr dělí o své prohlubující se pochopení vztahu mezi tragédií, slzami a radostí:

Bůh je vždy přítomen v realitě takové, jaká je, ne pouze takové, jaká by měla být.

Stále více se přesvědčuji, že slzy jsou přiměřenou reakcí na skutečnost. Myslím, že vždycky budou, a přesto je neztotožňuji s moderní depresí nebo cynismem. Je to přijetí toho, co nemůžeme změnit, co obvykle lidi nutí plakat: Církev, kterou miluji, nikdy nebyla dokonalá. Ta naše část, která se dokáže této realitě odevzdat, je jaksi jasná. Pamatujte, že Bůh je vždy přítomen v realitě takové, jaká je, ne pouze takové, jaká by měla být. Když se setkáme s lidmi, kteří se dokážou usmívat v přítomnosti smutku, je v nich jas – jasnost, pravda a svoboda.

Mike Petrow se dělí o moudrost od svého duchovního vůdce, kterou obdržel v době hlubokého zármutku:

utrpení vyryje ve vašem srdci prostor, ale i tam se skrývá radost

Řekl: „Lidé, které jsem poznal, velcí učitelé, velcí mystici, kteří trpěli a prošli si tím, zjistili, že utrpení vyryje ve vašem srdci prostor. V tomto široce otevřeném prostoru můžete cítit nejen svou bolest, ale i bolest druhých a bolest světa.“ Po zbytek života se rychle rozplýváte. „Ale,“ řekl, “tentýž prostor v sobě skrývá i radost. Lidé, které znám a kteří skutečně čelili utrpení a tragédii, se nejrychleji rozpláčou, ale také se nejrychleji zasmějí a nejrychleji se zaradují.“ 

Richard zkoumá, jak nás konfrontace s realitou naší individuální bolesti otevírá k tomu, abychom nesli i bolest druhých: 

Akt solidarity bolest nějakým způsobem zmírňuje

Akt solidarity bolest nějakým způsobem zmírňuje. Jsme schopni říci: „Rozhodl jsem se nést ji s tebou.“ To se nám podaří. Je to skutečně alchymie. V našich srdcích to žije jinak. Nemilujeme ji, ale máme milost ji snášet. Ne s odporem, ale s ano. To nepřichází v jednom okamžiku. Přichází to s časem a zralostí. 

Tento jas prožívám jako novou jasnost. Světlo to lépe osvětluje. To nám často nabízí smutek: novou jasnost tragického smyslu života. To je to, co musel Ježíš přijmout na kříži – naprosto tragický smysl života. Není to nevhodné – je to objasňující, je to jasné. 

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org. 

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

Adapted from Mike Petrow, Paul Swanson, and Richard Rohr, “A Bright Sadness with Christian Wiman,” Everything Belongs, season 1, ep. 10 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2024), podcast. Available as MP3 audio download and PDF transcript.

Image credit and inspiration: Nah, Untitled (detail), 2018, photo, Iran, Unsplash. Click here to enlarge image. Dancing with a Divine Partner is an intuitive dance: step by step we learn when to take initiative and when to rece