Vláda pokoje a harmonie

Třicátý první týden: Boží vláda

Randy Woodley, člen CAC, propojuje hebrejský pojem šalom s Ježíšovým učením o Božím království: 

Boží království naplněné Duchem

Ježíš se ve starověkém kontextu císařské okupace zabýval také harmonií stvoření a pro vyjádření této myšlenky použil výraz Boží království. Tuto metaforu Ježíšovo publikum správně chápalo v protikladu k císařskému království. Boží království stálo proti způsobům římské říše, které způsobovaly smrt; Boží království bylo společenstvím naplněným Duchem, které žije Stvořitelovy záměry šalom na zemi….. 

Boží království se projevuje ve všem stvoření – pokojem

Ježíš používal jazyk království ve svém kontextu, protože dával smysl lidem a mocnostem, ke kterým mluvil. Jeho cíl království byl vyjádřen jednoduše: „Na zemi jako v nebi“. Jinými slovy, nebeské hospodářství se má projevit ve stvoření. A co je nebeské hospodářství? Je to šalom, hebrejský výraz, který se často překládá jako „pokoj“.

Veškeré stvoření se podílí na pokoji – (šalom)

 Pokoj však nevystihuje hloubku tohoto slova. Šalom je to, kdo je Stvořitel – jediný Bůh, trojice osob (z křesťanského pohledu), které přebývají v harmonii, vzájemnosti a úctě vůči sobě navzájem i vůči stvoření. Šalom ztělesňuje celistvost, úplnost a lásku. Nápadně se podobá mnoha domorodým konstrukcím „harmonie“, které zdůrazňují propojenost a vzájemnou závislost všech věcí, potřebu rovnováhy a přednost společenství. A jestliže právě o to Ježíšovu království šlo – o radikální šalom a harmonii -, je užitečné přeložit tuto metaforu do něčeho jako společenství stvoření, což je výraz prodchnutý domorodým významem, který snadněji zdůrazňuje, že všechny živé věci se podílejí na tomto novém míru, který Stvořitel nastoluje skrze Krista. [1] 

Brian McLaren uvažuje o metafoře „sítě“ k popisu Božího království: 

Co si představuješ pod pojmem království?

Pro mnoho lidí dnes jazyk království evokuje patriarchát, šovinismus, imperialismus, nadvládu a režim bez svobody. To není pěkný obrázek – a je to pravý opak osvobozujícího, bariéry bořícího, nadvládu rozbíjejícího a smíření přinášejícího hnutí, kterým mělo být Boží království!….

Je to síť v níž je propojen Bůh se všemi

Bůh zve lidi do životodárné sítě. Bůh chce, aby lidé byli nejprve připojeni, zapojeni, komunikovali s Bohem, aby jim Bůh mohl předat to, co potřebují – nejen informace, ale také software na odstraňování virů, spolu s láskou, nadějí, zmocněním, smyslem a moudrostí. Každý člověk, který je připojen k Bohu, musí být také integrálně připojen ke všem ostatním v síti.

Je to síť porozumění

Tímto způsobem Boží síť boří zdi menších, výlučných sítí (jako jsou sítě rasismu, nacionalismu a podobně) a zve je do jediné skutečně celosvětové sítě lásky. Síť si vyměňuje informace a zvyšuje porozumění všech účastníků. Síť se stává zdrojem informací i pro lidi mimo síť a samozřejmě jsou lidé vždy zváni, aby do propojení sami vstoupili. 

síť rovnováhy, harmonie a zdraví

Podobně by mohla fungovat i metafora ekosystému: v současné době žijeme v nevyváženém, sebedestruktivním ekosystému, ale Bůh nás zve k životu v nové síti vztahů, která bude vytvářet rovnováhu, harmonii a zdraví. [2] 

Tuto meditaci si můžete přečíst na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

[1] Randy Woodley, “Early Dialogue in the Community of Creation,” in Buffalo Shout, Salmon Cry: Conversations on Creation, Land Justice, and Life Together, ed. Steve Heinrichs (Harrisonburg, VA: Herald Press, 2013), 92, 93–94. 

[2] Brian D. McLaren, The Secret Message of Jesus: Uncovering the Truth That Could Change Everything (Nashville, TN: W Publishing Group, 2006), 139, 146–147.  

Image credit and inspiration: Harli Marten, untitled (detail), 2016, photo. UnsplashClick here to enlarge imageThe reign of God is peace, even today, between two people and a tree at sunset.